Δημήτρης Δελλής - Παθολόγος Διατροφολόγος

«Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας». Ιπποκράτης 4ο π.Χ. αιώνα

2,5 χιλιάδες χρόνια πριν ο Ιπποκράτης θεωρούσε την διατροφή θεμέλιο λίθο της υγείας. Σήμερα ξερουμε οτι η παχυσαρκία ειναι νόσος (WHO 1997) και πως η σωστή διατροφή αποτελεί ενα σημαντικό Ιατρικό ζήτημα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ

EATING DISORDER NOT OTHERWISE SPECIFIED- EDNOS

Η κατηγορία αυτή εμπεριέχει διαταραχές λήψης τροφής που δεν περιλαμβάνουν ακριβώς τα διαγνωστικά κριτήρια των γνωστών κατηγοριών διαταραχής λήψης τροφής

Για παράδειγμα:

  • Για γυναίκες που έχουν όλα τα συμπτώματα την Νευρικής Ανορεξίας, αλλά έχουν τακτική έμμηνο ρύση.
  • Για περιπτώσεις που έχουν όλα τα συμπτώματα την Νευρικής Ανορεξίας, αλλά δεν παρουσιάζουν σημαντική απώλεια βάρους και το βάρος αυτών κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Για περιπτώσεις που έχουν όλα τα συμπτώματα την Νευρικής Βουλιμίας, αλλά που ο κύκλος: επεισόδιο υπερφαγίας –μη αποδεκτοί μηχανισμοί αναστρεψιμότητας συναντάται λιγότερο συχνά από 2 φορές την εβδομάδα σε χρονική διάρκεια 3 μηνών.
  • Για περιπτώσεις που οι μη αποδεκτοί μηχανισμοί αναστρεψιμότητας – απόκτησης βάρους εμφανίζονται σε άτομα φυσιολογικού βάρους μετά από κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής.
  • Για περιπτώσεις που άτομα μασάνε μεγάλη ποσότητα τροφής και μετά την πτύουν χωρίς να καταπίνουν ώστε να μην αφομοιώσουν την θερμιδική της περιεκτικότητα.
  • Υπερφαγία (Binge Eating Disorder- BED) επαναλαμβανόμενη στην οποία εκλείπουν έπειτα μη-φυσιολογικοί μηχανισμοί αναστρεψιμότητας – απόκτησης βάρους όπως στη Νευρική Βουλιμία. Η BED είναι μια νέα επιστημονικά νόσος παρόμοια της Νευρικής Βουλιμίας στην οποία τα επεισόδια υπερφαγίας συμβαίνουν τουλάχιστον 2 φορές ανά εβδομάδα σε περίοδο 6 μηνών και κατά τα οποία οι πάσχοντες αισθάνονται πολύ αδύναμοι να αντισταθούν στο φαγητό. Επίσης βιώνουν αισθήματα έντονης ανησυχίας και ταραχής, ενοχής και κατάθλιψης κυρίως μετά τα επεισόδια αυτά. Η έναρξη της νόσου αυτής γίνεται συνήθως εμφανής προς το τέλος της εφηβικής ζωής ή και στην αρχή της δεκαετίας των 20 χρόνων και οι γυναίκες είναι 1,5 φορά πιο ευάλωτες συγκριτικά με τους άντρες σε αυτή την πάθηση. Οι περισσότεροι πάσχοντες είναι υπέρβαροι και αποτελούν το 15% έως και 50% του πληθυσμού που είναι σε κάποιο εντατικοποιημένο πρόγραμμα απώλειας ή ελέγχου βάρους.

Το 50% του πληθυσμού που πάσχει από διαταραχές λήψης τροφής συνήθως εμπίπτει στην κατηγορία αυτή. Αν αυτή η κατηγόρια διαταραχής λήψης τροφής που τόσο δύσκολα γίνεται αντιληπτή μείνει χωρίς θεραπεία εγκυμονεί τον κίνδυνο προοδευτικά να εξελιχθεί στην τυπική νόσο της Νευρικής Ανορεξίας ή και Νευρικής Βουλιμίας.