Δημήτρης Δελλής - Παθολόγος Διατροφολόγος

«Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας». Ιπποκράτης 4ο π.Χ. αιώνα

2,5 χιλιάδες χρόνια πριν ο Ιπποκράτης θεωρούσε την διατροφή θεμέλιο λίθο της υγείας. Σήμερα ξερουμε οτι η παχυσαρκία ειναι νόσος (WHO 1997) και πως η σωστή διατροφή αποτελεί ενα σημαντικό Ιατρικό ζήτημα


Genome Analysis

Η Genome Analysis είναι τεχνοβλαστός (spin off) του Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου, η οποία συστάθηκε από τον Καθηγητή Μοριακής Γενετικής & Διατροφογενετικης Γ. Δεδουση και τον Παθολόγο-Διατροφολόγο Δ.Δελλή.

Η Genome Analysis διαθέτει αποκλειστική άδεια για τη χρήση και την αξιοποίηση τεχνογνωσίας που αναπτύχθηκε στα προηγμένα εργαστήρια του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, στους τομείς της Μοριακής Διατροφής και της Γενετικής.

Εξειδικεύεται στην αξιολόγηση της γενετικής προδιάθεσης για σύνθετα νοσήματα (π.χ. Καρδιαγγειακή Νόσος, Παχυσαρκία), χρησιμοποιώντας Πολυγονιδιακά Σκορ Κινδύνου (Polygenic Risk Scores, PRS). Αναλύοντας έως και 900.000 γενετικές παραλλαγές και προσαρμόζοντας τις γενετικές αναλύσεις στον ελληνικό πληθυσμό, η Genome Analysis προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες εξατομικευμένης προληπτικής ιατρικής με υψηλή προγνωστική ακρίβεια και αξιοπιστία.

Πολυγονιδιακά Σκορ Κινδύνου:

Τα Πολυγονιδιακά Σκορ Κινδύνου (Polygenic Risk Score, PRS) είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος γενετικής ανάλυσης που αξιολογεί χιλιάδες γενετικές θέσεις/πολυμορφισμούς (SNPs) μέσω προηγμένων αλγορίθμων στατιστικής ανάλυσης, για να προσδιορίσουν τον ατομικό γενετικό κίνδυνο για ένα σύνθετο νόσημα. Τα PRS καλύπτουν μεγάλο εύρος του γονιδιώματος, παρέχοντας μία ολοκληρωμένη πληροφορία της γενετικής προδιάθεσης, σε αντίθεση με τα περισσότερα γενετικά τεστ τα οποία αξιολογούν μικρό αριθμό γενετικών θέσεων, και παρέχουν έτσι πιο επισφαλή πληροφορία.

Προσαρμογή αποτελεσμάτων στον ελληνικό πληθυσμό

Η Genome Analysis αποτελεί τη μοναδική εταιρεία που προσαρμόζει τις γενετικές τις αναλύσεις στα μοναδικά γενετικά χαρακτηριστικά του ελληνικού πληθυσμού, με βάση τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από την ομάδα του Καθηγητή Μοριακής Γενετικής & Διατροφογενετικής Γ. Δεδούση στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο τα τελευταία 25 χρόνια.

Τα γονίδια και οι πολυμορφισμοί που επηρεάζουν την εμφάνιση μίας νόσου εμφανίζονται με παρόμοια συχνότητα μεταξύ ατόμων του ίδιου πληθυσμού, σε σχέση με άτομα από διαφορετικούς πληθυσμούς. Για παράδειγμα, μια γενετική ανάλυση με υψηλή προγνωστική αξία σε Ασιάτες, δεν είναι το ίδιο ακριβής σε Ευρωπαίους.

Ο αλγόριθμος που αναπτύξαμε στη Genome Analysis είναι διαμορφωμένος να προσαρμόζει τη γενετική ανάλυση στα δεδομένα του ελληνικού πληθυσμού, διασφαλίζοντας τη μεγίστη εγκυρότητα και αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

Έτσι, το σκορ κινδύνου που υπολογίζεται στα Πολυγονιδιακά Σκορ Κινδύνου δηλώνει πόσες φορές μεγαλύτερο ή μικρότερο κίνδυνο έχετε να εμφανίσετε ένα νόσημα σε σχέση με τον μέσο όρο του ελληνικού πληθυσμού.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στο www.genome-analysis.com