Δημήτρης Δελλής - Παθολόγος Διατροφολόγος

«Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας». Ιπποκράτης 4ο π.Χ. αιώνα

2,5 χιλιάδες χρόνια πριν ο Ιπποκράτης θεωρούσε την διατροφή θεμέλιο λίθο της υγείας. Σήμερα ξερουμε οτι η παχυσαρκία ειναι νόσος (WHO 1997) και πως η σωστή διατροφή αποτελεί ενα σημαντικό Ιατρικό ζήτημα

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΣΟΙ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  • Αν κάνετε αντιπηκτική αγωγή (SINTROM) μπορείτε να τρώτε απ΄ όλα αποφεύγοντας όμως τις υπερβολές. Τα από του στόματος αντιπηκτικά φάρμακα είναι αντιβιταμίνες Κ, επομένως κάθε αύξηση ή μείωση της καθημερινής πρόσληψης της βιταμίνης Κ από τον οργανισμό θα επηρεάσει το χρόνο προθρομβίνης ή το INR. Έτσι το διαιτολόγιό σας θα πρέπει να είναι ισορροπημένο ως προς την περιεκτικότητα της βιταμίνης Κ.
  • Πρέπει να τρώτε κάθε μέρα σταθερή ποσότητα τροφίμων με βιταμίνη Κ (π.χ. μισό πιάτο σαλάτα με τα λαχανικά που έχουν βιταμίνη K ) ή αν αυτό δεν είναι εφικτό να τα αποφεύγεται τελείως.
  • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ είναι το λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κάστανα, καρότο, σοκολάτα, γλυκοπατάτες, αμύγδαλα, μαρούλι, σπανάκι, μπύρα.
  • Το αλκοόλ μεταβολίζεται στο ήπαρ όπως και τα αντιπηκτικά φάρμακα γι’ αυτό επιτρέπεται η μέτρια μόνο χρήση αυτού και κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
  • Ο καπνός είναι πλούσιος σε βιταμίνη Κ, ανταγωνίζεται τη δράση των αντιπηκτικών φαρμάκων και συνεπώς δεν επιτρέπεται το κάπνισμα που έτσι ή αλλιώς προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία.