Δημήτρης Δελλής - Παθολόγος Διατροφολόγος

«Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας». Ιπποκράτης 4ο π.Χ. αιώνα

2,5 χιλιάδες χρόνια πριν ο Ιπποκράτης θεωρούσε την διατροφή θεμέλιο λίθο της υγείας. Σήμερα ξερουμε οτι η παχυσαρκία ειναι νόσος (WHO 1997) και πως η σωστή διατροφή αποτελεί ενα σημαντικό Ιατρικό ζήτημα

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η χρήση έτοιμων προς κατανάλωση δημητριακών θα μπορούσε να αυξήσει την κατανάλωση υδατανθράκων με ιδιαίτερα ευεργετικά αποτελέσματα στον έλεγχο της παχυσαρκίας.

Οι παρούσες διατροφικές συστάσεις για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας προτείνουν την μείωση της πρόσληψης λιπαρών και την αύξηση της κατανάλωσης υδατανθράκων. Πρόσφατη μελέτη ερεύνησε την αποτελεσματικότητα της χρήσης έτοιμων προς κατανάλωση δημητριακών ως πηγή υδατάνθρακα σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών στο Μεξικό και την επίδρασή τους στο σωματικό βάρος και στους δείκτες λιπιδαιμίας.

Στην μελέτη αυτή έλαβαν μέρος 147 παιδιά στα οποία διεξήχθησαν τέσσερις διαφορετικές διατροφικές παρεμβάσεις. Η πρώτη ομάδα έλαβε 1 μερίδα 33 ± 7 γραμμαρίων έτοιμων προς κατανάλωση δημητριακών για πρωινό, ενώ στη δεύτερη ομάδα τα παιδία έλαβαν την ίδια ποσότητα έτοιμων προς κατανάλωση δημητριακών για πρωινό και άλλη μία για βραδινό γεύμα. Στην τρίτη ομάδα τα παιδιά έλαβαν μια μερίδα 33 ± 7 γραμμαρίων έτοιμων προς κατανάλωση δημητριακών για πρωινό με ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα διατροφικής εκπαίδευσης ενώ ή τέταρτη ομάδα δεν έλαβε τίποτα από όλα αυτά (ομάδα ελέγχου).

Τα αποτελέσματα της έρευνας που διήρκησε 12 εβδομάδες έδειξαν ότι μόνο στην ομάδα των παιδιών που έλαβε τη μια μερίδα 33 ± 7 γραμμαρίων έτοιμων προς κατανάλωση δημητριακών για πρωινό με ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα διατροφικής εκπαίδευσης παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στο σωματικό βάρος, στο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Επίσης οι τιμές των τριγλυκεριδίων παρουσίασαν σημαντική μείωση, ενώ οι τιμές της HDL- χοληστερόλης αυξήθηκαν σημαντικά. Ωστόσο, καμία σημαντική μεταβολή δεν παρατηρήθηκε στις άλλες δυο ομάδες διατροφικής παρέμβασης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι ερευνητές τονίζουν ότι η χρήση έτοιμων προς κατανάλωση δημητριακών θα μπορούσε να αυξήσει την κατανάλωση υδατανθράκων με ιδιαίτερα ευεργετικά αποτελέσματα στον έλεγχο της παχυσαρκίας. Ωστόσο επισημαίνουν ότι ανάλογες διατροφικές παρεμβάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από ταυτόχρονη διατροφική εκπαίδευση.

Rosado et al. An increase of cereal intake as an approach to weigth redyction in children is effective only when accompanied by nutrition education a randomized controlled trial. Nutrition Jurnal 2008, 7¨28